CREATIEF DENKEN

CREATIEF DENKEN IN VOGELVLUCHT

 

Wat is Creatief Denken

Creatief denken gaat over ‘anders denken’ dan je normaal doet. Het gaat over het doorbreken van je eigen vaste denkpatronen.

Met creatief denken bereik je niet altijd in 5 minuten een wereldschokkende nieuw idee, maar het kan wel.

Als je dit wilt leren, bekijk dan de Training Creatief Denken.

 

Waarom Creatief Denken

Met ervaring en logisch denken kom je niet altijd tot de ideeën, oplossingen en inzichten waar je naar op zoek bent. Sterker nog deze ervaring en je logisch denken die maken het soms alleen maar moeilijker om tot iets vernieuwends te komen.

Met creatief denken ontdek je nieuwe ideeën en zoekrichtingen waar je nog nooit aan gedacht hebt. En waar andere mensen wellicht ook nog nooit aan gedacht hebben.

Je kunt Creatief Denken bijvoorbeeld toepassen als:

 • Je een hardnekkig probleem op wilt lossen
 • Je wil iets, maar je hebt geen idee hoe je dit voor elkaar moet krijgen.
 • Je vraagt je af kan het niet veel slimmer?
 • Je wil echt onderscheidend zijn.

Ik weet zeker dat je bent een beetje creativiteit bij ieder van de bovenstaande punten wel een aantal voorbeelden uit je eigen werk of omgeving kunt noemen waar je graag een goed idee voor zou willen hebben.

 

Hoe kun je Creatief Denken

Er zijn het creatief denken een aantal dingen belangrijk, die ik hieronder kort zal toelichten:

 • De ideale creatieve omgeving
 • Creativiteit kost tijd
 • Het creatieve proces
 • Creatieve denktechnieken

 

De ideale creatieve omgeving

Over de ideale omgeving voor creativiteit is al veel onderzoek gedaan en over geschreven. Hierbij is gekeken naar kleuren van de muren, rustig of druk, geluid, muziek, etc. Daarnaast is de ideale omgeving ook nog wisselend per persoon. Om hieruit een eenduidig concreet antwoord te geven, dat is bijna onmogelijk. Ik kan wel de volgende handvatten meegeven.

Om tot creatieve ideeën te komen heb je een afwisseling nodig van:

 • Tijd om na te denken
 • Even alles laten rusten
 • Het krijgen van inspiratie/prikkels.

Daarnaast geldt voor vrijwel iedereen dat interactie met andere mensen leidt tot meer en betere ideeën. Maar zorg dat de groep klein blijft. Want als je met te veel mensen bent, dan krijg je geen tijd meer om zelf na te denken. Werk daarom eventueel in kleine subgroepjes als je toch met een grotere groep wilt brainstormen.

 

Creativiteit kost tijd

Natuurlijk verzin ik soms ook goede ideeën in een paar minuten tijd. En met behulp van een creatieve denktechniek gaat het vaak helemaal snel. Maar zeker als het onderwerp complexer wordt heb je gewoon voldoende tijd nodig.

Tijd om na te denken en veel ideerichtingen te onderzoeken. Maar ook gewoon als geruststelling voor je zelf. Een briljant idee bedenken met een enorme tijdsdruk op je schouders maakt het wel heel moeilijk om je zelf de vrijheid te geven om in nieuwe misschien wel gekke richtingen te gaan zoeken.

 

Het creatieve Proces

Of je nu in 5 minuten een ideeën wilt bedenken voor een praktisch probleem, of als je uitgebreid wilt brainstormen. Om tot een ideeën te komen waar je echt mee verder kunt is het belangrijk om de volgende stappen te doorlopen:

 • Analyse : Wat is de vraag, wat wil ik bereiken, In welke richting wil/ kan ik zoeken, waar moet ik rekening mee houden
 • Verzinnen : Bedenk veel ideeën, gebruik hier bijvoorbeeld creatieve denktechnieken om echt out of the box te denken.
 • Kies uit alle ideeën die je bedacht hebt, die ideeën uit waar je hart sneller van gaat kloppen.
 • Uitwerken van 1 of meerdere ideeën, zodat ze toepasbaar zijn in de praktijk, maar nog steeds de wow-factor hebben, waarom je hart sneller ging kloppen.

 

Hulpmiddelen bij het creatief denken

Om je vaste denkpatronen te doorbreken zijn er gelukkig vele creatieve denktechnieken die je kunnen helpen.

Sommige technieken kunnen je letterlijk binnen een paar seconden aan een goed ideeën helpen. Andere kosten iets meer tijd, maar bij deze denktechnieken hebben een grotere kans om een echt vernieuwend idee te bedenken.

Je hebt een aantal type creatieve denktechnieken:

 • Om je te inspireren
 • Om je te laten leren van de wereld om ons heen
 • Om bestaande gedachtes en uitgangspunten op zijn kop te zetten
 • Om jezelf kritische vragen te laten stellen

 

Toepasbaarheid Creatief Denken

Je kunt creatief denken toepassen als je snel een goed ideeën wilt en als je wilt brainstormen een groep mensen. Creatief denken is privé en zakelijk prima toepasbaar.

 

Meer weten

Heb je nog vragen dan kun je contact opnemen.

Een offerte aanvragen voor een training creatief denken kan natuurlijk ook. Tijdens werkdagen heb je over het algemeen binnen 24 uur een offerte in huis.

KEUZEMOGELIJKHEDEN

OFFERTE AANVRAGEN

STEL EEN VRAAG

NAAR HOMEPAGE